Kun je afvallen en toch koolhydraten eten?

Een koolhydraatarm dieet is een van de beste manieren van afvallen. Maar er leeft één groot fabeltje rondom koolhydraatarme diëten. Namelijk: koolhydraten maken je dik.

Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, denken dat een koolhydraatarm dieet bestaat uit producten zonder koolhydraten. Ze denken ook dat je koolhydraten volledig moet schrappen uit je voedingspatroon.

Dat is niet waar. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

 

Wat zijn koolhydraten?

Net als eiwitten en vetten maken koolhydraten deel uit van de dagelijkse voedingsbehoefte. Gooi je de eiwitten, koolhydraten en vetten op een hoop, dan krijg je te maken met “calorieën”.

Koolhydraten zijn suikers, vezels en zetmeel die we uit voeding halen en leveren ons energie. Koolhydraten zitten in veel gezonde producten, zoals fruit en groenten, maar ook noten en peulvruchten.

Het Voedingscentrum adviseert ons om dagelijks tussen de 40 en de 70 procent energie uit koolhydraten te halen.

 

Een koolhydraatarm dieet

Veel koolhydraatarme diëten – waaronder bijvoorbeeld ook het bekende Atkins-dieet – schrappen koolhydraten zo’n beetje volledig uit het voedingspatroon. Je mag geen brood meer, geen pasta meer, geen suikers, geen frisdrank. In plaats van die producten zoek je vooral je heil bij eiwitten.

Dat werkt deels. Eiwitten geven veel energie en bouwen spiermassa op. Maar het werkt niet volledig. Je lichaam heeft namelijk heel veel baat bij koolhydraten.

Mits het de goede koolhydraten zijn.

 

Goede en slechte koolhydraten

Het belangrijkste verschil tussen goede (complexe) en slechte (enkelvoudige) koolhydraten is simpel: enkelvoudige koolhydraten geven je korte tijd veel energie en worden daarna alsnog als vetten opgeslagen in je lichaam, terwijl complexe koolhydraten hun energie volledig verbranden en daardoor beetje bij beetje energie afgeven.

Complexe koolhydraten zijn de koolhydraten die je vindt in bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren pasta, fruit, groenten, noten en zaden.

Enkelvoudige koolhydraten vind je weer in andere brood- en pastasoorten, rijst en aardappels. Deze koolhydraten maken je dik en zorgen dus dat je niet afvalt.

 

Kun je afvallen en koolhydraatarm eten?

Het antwoord is dus “ja”, mits je complexe koolhydraten eet. Een goed koolhydraatarm dieet kan dat onderscheid goed voor je maken. Je lijf heeft koolhydraten gewoon nodig om te kunnen functioneren en zal dus ook koolhydraten gaan missen.

Probeer gevarieerd te eten en te drinken. Vermijd producten uit het vriesvak en de frituur, vermijd producten op basis van veel suikers en bereid producten het liefst zo natuurlijk mogelijk. Jus en sausjes zijn uit den bozen, omdat ze vaak op basis van suikers worden gemaakt (enkelvoudige koolhydraten) en je dus dik maken.

Varieer liever door het eten van kruiden, als je een andere smaak wil.

 

Samenvatting

Een koolhydraatarm dieet, waarvan het Atkins-dieet een bekend voorbeeld is, schrapt alle koolhydraten uit je voedingspatroon. Maar dat is niet wat je zou moeten doen. Je moet je verdiepen in complexe en enkelvoudige koolhydraten. Ga ervan uit dat je complexe koolhydraten gewoon kan blijven eten, maar dat je enkelvoudige koolhydraten zoveel mogelijk laat staan.

Complexe koolhydraten vind je onder meer in groenten en fruit, noten en zaden en peulvruchten. Deze producten zullen je dan ook goed helpen afslanken zonder dat je erdoor aankomt.