De 4 fasen van het Atkins dieet

Het Atkins dieet in een dieet dat uitgaat van het beperken van koolhydraten. Je mag zoveel vet en eiwitten eten als je wilt, maar koolhydraten zijn uit den boze. Daarom is het Atkins dieet ook vaak in opspraak. Het gaat uit van de gedachte dat overgewicht een ‘fout’ in de stofwisseling is. Het dieet bestaat uit vier fasen.

Fase 1: Het introductiedieet

In de eerste twee weken van het Atkins dieet, volg je het introductiedieet. Tijdens deze weken mag je maar 20 gram koolhydraten per dag. Normaal gesproken, wanneer je lichaam energie nodig heeft, verbrandt je koolhydraten. Omdat er in deze periode bijna geen koolhydraten in je lichaam zijn, gaat je lichaam over te het verbranden van vet(reserves), waardoor je afvalt. Tijdens deze fase kan het zijn dat je last krijgt van een slechte adem. Suikervrij kauwgom en water helpen hierbij.

Fase 2: Continu gewichtsverlies

Tijdens deze fase van het Atkins dieet werk je toe naar je streefgewicht. Wel wordt het gebruik van koolhydraten iets verhoogd. Het gebruik van de juiste voedingssupplementen is hier belangrijk. Het voorkomt bijvoorbeeld een vitaminegebrek.

Fase 3: De Pre-Handhavingsfase

Dit is de periode die je voorbereid op de fase vier: de daadwerkelijke handhavingsfase. In deze periode gaat het gewichtsverlies nog maar gestaag. En ook het gebruik van koolhydraten neemt weer iets toe. Zodra je op je streefgewicht ben je vrijer om te kiezen wat je eet. Kom je hierdoor echter weer aan, is het verstandig om het gebruik van koolhydraten weer drastisch te minderen.

Fase 4: De Handhavingsfase

In deze fase heb je een normale levensstijl gecombineerd met het Atkins dieet. In plaats van een broodje te eten tijdens de lunch op het werk, neem je een lekkere salade mee bijvoorbeeld. Je bent inmiddels ervaren in het bereiden van menu’s en je weet praktisch uit je hoofd wat de hoeveelheid koolhydraten per product is.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van enthousiaste Atkins aanhangers www.atkinsdieet.nl. Dit is ook de bron van dit artikel.