Iedereen heeft buikvet

Zelfs mensen met een platte buik of een sixpack – waar je doorgaans alleen maar jaloers naar kan kijken – hebben buikvet. Dat is heel normaal en hoort erbij. Je buik heeft een beschermlaagje met vetweefsel nodig om jou te kunnen beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Maar bij sommige mensen neemt de hoeveelheid buikvet in rap tempo toe. Teveel vet is ongezond. Hoe kun jij actie ondernemen tegen overtollig buikvet? Hoe kun jij afrekenen met buikvet en buikvet verbranden? Je leest het allemaal in dit stappenplan.

 

Buik, heupen en billen

Veel vrouwen zullen zich herkennen in het volgende: overtollig vet – dus vet dat niet wordt gebruikt om energie te maken – wordt opgeslagen rond de heupen, de billen en de buik. Het is voor veel vrouwen dan ook een grote ergernis om dit te aanschouwen. Visceraal vet is de naam voor dieper gelegen en benodigd vet. Het zorgt ervoor dat je organen als het ware ‘goed verpakt’ zitten en niet zomaar kunnen worden beschadigd.

Vet is niet geheel onschuldig. Want vet maakt allerlei nare stoffen aan, die ervoor zorgen dat jouw lichaam moeite moet doen om de boel draaiende te houden. Denk aan het afbreken van insuline. Dat wordt door vet bemoeilijkt, waardoor je ook de kans loopt op een vorm van diabetes (suikerziekte) als je te lang te dik bent.

 

Buikvet metenHoeveel buikvet heb jij?

Als je wil rekenen hoeveel buikvet je hebt, zul je een scan moeten doen. Een Ct-scan of een MRI-scan kan voor jou uitzoeken hoeveel procent van jouw vet buikvet is.

Het kan ook zonder scan. Pak dan een meetlint en neem de omtrek tussen de onderkant van de onderste rink en de bovenkant van je bekken op. Onderstaande richtlijn geeft aan hoe gezond jij bent wat betreft buikvet:

  • Mannen hebben een omtrek tussen de 79 en 94 cm;
  • Vrouwen hebben een omtrek tussen de 68 en 80 cm.

 

Ook slanke mensen kunnen teveel buikvet hebben

Het is niet zo dat mensen die slank zijn helemaal geen buikvet hebben. Zij hebben visceraal vet, dat hebbe nze nodig. Hoeveel je hebt is vaak bepaald door je genen. Mensen die doorgaans wel op hun gewicht letten, maar bijvoorbeeld niet opvallend veel trainen, hebben meer visceraal vet.

 

Platte buik?

Wil jij afrekenen met buikvet? Volg dan onderstaande richtlijnen en krijg weer een platte buik.

 

Beweging

De belangrijkste factor is beweging en het alleen uitoefenen van buikspieroefeningen is niet voldoende. Die zorgen er puur voor dat je buikspieren ontwikkeld, maar verbranden geen vet. Je hele lichaam zal in actie moeten komen om buikvet te verbranden.

 

Dieet

Er zijn voldoende heerlijke recepten te maken die zorgen dat je minder vet op zal slaan. Denk aan het volgen van een koolhydraatarm dieet. Door minder koolhydraten te eten zal minder suiker worden opgeslagen als vet.

 

Slapen

Onderzoek toont aan dat een belangrijke factor van overgewicht en afvallen is dat je te weinig slaapt. Dikke mensen slapen over het algemeen minder en ook minder goed. Een goede nachtrust is dus van wezenlijk belang als je wil afvallen rond je buik.

 

Stress

Ook stress is een factor die van invloed is. Makkelijk gezegd: probeer stress te vermijden en je zal ervaren dat afslanken (ook rond je buik) een stuk eenvoudiger gaat.

Bewaren